Tuesday, July 6, 2010

Happy Birthday Aqilah - 2 tahun

6 Julai 2010, genap usia Nur Alisha Aqilah bt Muhammad Rizal 2 tahun. Alhamdulillah sehingga ke hari ini, Aqilah masih breastfeeding. Kalau ikutkan tempoh menyusu, tempoh 2 tahun kira dah macam graduate...hehe...namun ibu Insya-Allah akan teruskan menyusu Aqilah sampai peringkat phD pulak..:)...Happy birthday sayang, ibu doakan Aqilah akan jadi seorang anak yang solehah. Bila dah besar nanti rajin sembahyang, rajin tolong ibu, rajin belajar dan jangan lupa terus sayang ibu, ayah dan abang Along Aiman sampai bila-bila...:)....Ibu sayang adik sampai bila-bila....muah....

4 hari sebelum birthday Aqilah, ibu buat test UPT dan alhamdulillah ibu pregnant lagi. Namun ibu tak berniat untuk berhenti menyusu adik. Macam yang ibu azamkan sebelum ini, ibu akan buat tandem breastfeeding untuk adik dan bakal baby akan datang. Semoga ibu berjaya lakukannya...Insya-Allah..

Untuk tatapan Aqilah di masa hadapan, masa 2 tahun ini, antara perangai-perangai adik:

1. Dah banyak boleh bercakap, kira bercakap buat ayat sudah pandai, cuma ada yang ibu faham dan ada juga yang ibu tak faham...hehe

2. Paling suka berlakon bercakap kat telefon bimbit mainan (ibu beli telefon mainan flip untuk adik ada bunyi dan gambar mickey). Adik selalu berlakon telefon nenek lar, telefon atuk lar...

3. Mainan yang paling adik suka, main masak-masak. Kadang guna mainan masak-masak adik, kadang guna alat masak yang betul juga. Baru ini adik selongkar kabinet ibu ambil mixer ibu, adik cakap nak buat kek, pandainya anak ibu...

4. Dah tak takut kat nenek, tok wan dan tokki bila balik kampung. Macam dulu-dulu, kalau balik kampung, nangis tak nak masuk rumah atuk/tokki, sekarang dah okey. Cuma bila tiba malam, adik pandai ajak balik umah kat KL...huhu...adik cakap nak alik....nak alik...

5. Adik teringin naik tricycle. jadi ibu beli tricycle sebagai hadiah hari jadi adik kali ini. tapi adik lum pandai kayuh lagi. Jadi yang banyak main tricycle ni bukan adik tapi abang Along...huhu

6. Sangat suka dengan kucing. Kalau balik rumah tokki paling suka main kucing kat rumah tokki yang sangat jinak. Ibu cakap jangan pegang kucing, tengok saja sebab nanti bulu-bulu kucing terlekat kat tangan tapi adik geram tengok kucing tu, bukan setakat pegang malah angkat lagi kucing tu bila kucing tu duduk atas kerusi sofa. Adik tak bagi kucing duduk atas sofa. Nasib baik kucing tu ok, tak cakar atau gigit tangan adik...

7. Suka gosok gigi. Rutin malam-malam sebelum tidur, ibu akan gosok gigi adik kemudian adik akan suruh ibu gosok gigi pula lepas tu. Ibu gosok gigi sambil dukung adik. Adik suka perhatikan ibu gosok gigi. Semoga adik arjin gosok gigi sampai bila-bila. Sehingga kini gigi adik masih cantik dan belum rosak. Tapi adik amat suka makan gula dan aiskrim, tu yang buat ibu bimbang juga.

8. Bila ibu kat dapur memasak, adik suka datang bergantung kat kaki ibu suruh ibu dukung, nak sama-sama nak tengok ibu masak. Ibu kadang-kadang serba salah, nak dukung adik atau biarkan saja adik. Kalau biarkan adik, adik menangis, kalau dukung adik, takut bahaya adik terpercik minyak masa ibu masak. Tapi selalu ibu akan dukung juga adik dengan guna sebelah tangan untuk masak, tak sanggup dengar adik menangis, baik tak ibu?

9. Buah yang adik paling suka ialah buah rambutan. Ada satu hari tu, kat umah atu ayong ada buah rambutan yang dah hampir buruk (buah rambutan ini atuk bawak dari kampung), adik nak juga makan rambutan ini. jadi ibu kupas buah rambutan, hilangkan tanda coklat (yang dah hampir buruk tu ) kemudian bagi adik makan.

10. Selain suka main masak-masak, adik suka main air dalam bilik air. Kalau dibiarkan satu jam pun boleh adik main air dalam bila air. Main air dalam bathtuh baby lar, main sabun dan shampoo. Jadi tak hairan kalau sabun dan shampoo adik cepat habis...huhu...Apa yang buat ibu takut juga, adik pandai ambil bekas air, buat lapik kaki adik dan adik capai paip kat singki, main air dalam singki. Ibu takut-ataku adik terjatuh saja. Tapi adik tak tahu takut, jika dilarang menangis pula. Jadi ibu bagi adik guna kerusi untuk lapik kaki adik supaya senang main air paip kat singki, sekurang-kurangnya selamat sikit.

11. Kalau ibu tanya adik, adik ada nangis tak arini kat umah auntie Gee, adik suka terangkan sambil berlakon, berlakon menangis lar, ayah cakap adik pandai buat pantomin...hehe

12. Kalau tengok DVD, suka tengok part yang ada baby, macam baby dalam cerita Shrek, baby dalam cerita Toy Story 3, part yang ada baby tu ada akan suruh ulang berulang kali...sambil adik cakap baby, baby...

13. Kadang-kadang waktu malam sekarang adik mengigau, ayah cakap sebab banyak main waktu siang.

14. Adik sekarang suka makan sotong dan udang sebagai lauk. Kalau makan nasi lauk udang/ sotong, bukan makan nasi yang banyak, makan lauk yang banyak.

15. Kalau balik kampung, berhenti sembahyang kat R&R, adik akan sama-sama nak ambil air sembahyang dengan ibu. Adik pandai basuh muka, tangan dan kaki, tiru ibu.

Semoga coretan ibu ini boleh adik baca bila adik dah pandai baca nanti....:)...Walau apa-apa pun ibu nak adik sentiasa ingat, ibu akan sentiasa sayangkan adik sampai bila-bila....I Love You So Much My Dear...

4 comments:

lailasani said...

happy bday aqilah... moga jadi anak yg solehah...

tahniah CN!!! bila EDD?

ibuaiman said...

terima kasih auntie Lela-Aqilah:)

Terima kasih Lela. EDD tahun depan 9 Mac 2010.

Cik Tah said...

k.nor pregant ke..x tau plak kita. dah brp bln? tahniah..bertambah lg cucu tok yob..

ibuaiman said...

a'ah...alhamdulillah dah masuk 7 minggu..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...