Thursday, July 30, 2009

PERGI SWIMMING...

Tiba-tiba saja Aiman ajak pergi swimming lepas tengok acara pertandingan swimming kat Astro, ...Masa tu hari Sabtu, saya pula baru tengah test masak seri muka kat dapur...hehe...Masa tu dah pukul 5 lebih...So, saya cakap saya dan Aqilah tak dapat lar ikut sebab nak kena tunggu kuih siap...Aiman dah nangis-nangis, dia nak pergi swimming dengan adik dia jugak, tak seronok katanya kalau adik tak ikut...kesian pulak saya tengok...Saya pun telefon ibu mertua, tanye boleh ke klu dah masak pulut, dalam satu jam baru buat lapisan atas, mak cakap tak pernah buat macam tu, jadi dia tak tahu boleh ke tidak....Keputusannya kami pujuk Aiman untuk pergi esok hari...Terpaksa lar dia ikut walaupun sedih...

Hari Ahad petang sebagaimana yang dirancang, kami pergi swimming...Wah..ramai betul orang...Aqilah bukan main seronok lagi bila masuk swimming pool...tak takut air rupenyer anak ibu ni...bagus...Aiman pula sememangnya sudah pandai berenang sejak 5 tahun lagi, sejak suami saya belajar berenang, suami saya ajar die, senang pula dia mengikut dan terus pandai...Alhamdulillah...kadang-kadang saya tengok dia berenang macam ikan pulak..hehe

Saya pulak sebenarnya baru jer pandai berenang, belajar dengan hb lepas abis pantang, siap beli swimmingsuit tutup aurat lar kat internet...5x lar belajar baru pandai...dah lamer tak pergi ni, skill ader lagi ker?..hehe...Alhamdulillah ok lar lagi dan my hb cakap makin smooth dari dulu...

Aqilah pulak bila tengok saya dan Aiman blow dalam air, dia pulak sibuk nak masukkan kepala dia jugak dalam air, pastu nak suruh kami lepaskan dia dalam swimming pool macam terror-terror lak...Aqilah naik pelampung bot yang kami beli kat GIANT...nanti lar adik yer, umur 3 tahun nanti Ayah ajar pulak adik berenang....

Hb saya pulak, macam biasa lar berenang macam orang expert...hehe...puji lebih skit

Swimming ni bagi saya memang bagus sebab selain daripada boleh dijadikan sebagai aktiviti bersama keluarga, mengeratkan kasih sayang, ia juga boleh menjadikan badan kita sihat..bagi yang nak kuruskan badan juga boleh guna aktiviti ini...

Itu sahaja buat kali ini

Jumpa lagi

BUNUH DIRI

Tajuk di berita Metro hari ini;

Remaja mati gantung diri pada kipas siling...

Lagi kisah bunuh diri di daerah kelahiran saya...kedua-dua kes adalah orang Melayu (dapat info semasa ceramah agama baru-baru ini).

Semasa saya bertugas di Jabatan Kecemasan Hospital Kuala Lumpur juga, memang tiap-tiap hari akan ada kes cubaan membunuh diri. Kebanyakannya terdiri daripada pesakit perempuan dan paling memeranjatkan bukan sahaja melibatkan orang bukan Islam tetapi juga orang Islam. Antara punca mereka cuba membunuh diri adalah bergaduh dengan suami dan kadang-kadang sebab gagal exam...Yang gagal exam ini semua dari universiti, maknanya budak-budak cerdik tetapi kurang Iman, maaf kalau terlalu kasar bunyi...

Jika dahulu sejak kecil lagi kita ditanamkan mengenai pengetahuan agama iaitu "Siapa yang mati bunuh diri tidak akan bau syurga". Jadi, apakah pengetahuan ini tidak lagi ditanam dan dipupuk kepada generasi sekarang? Wallahua'lam...

Menurut kajian, kadar pesakit yang cuba membunuh diri adalah lebih tinggi berbanding wanita tetapi kebanyakkan mereka ini hanya macam acah-acah aja mahu bunuh diri sebab mahu mendapat kembali perhatian orang yang tersayang, contohnya bila berlaku pertengkaran suami isteri...Kalau mengikut Islam memang sah perbuatan ini berdosa dan jika acah-acah ini menjadi betul-betul terbunuh, hanya Allah yang menentukan tempatnya di sana.

Natijah jika mengambil ubat paracetamol aka panadol aka PCM secara berlebihan

Seorang pesakit mungkin tidak terfikir akan keburukan jika PCM diambil berlebihan. Ubat PCM merupakan ubat yang biasa diambil untuk cubaan membunuh diri kerana ianya mudah didapati di kedai-kedai dan harganya yang murah dan biasanya pesakit tidak akan mati. Jika pesakit mengambil PCM ini dan dibawa ke hospital sebelum habis tempoh 4 jam selepas memakannya, pihak hospital akan melakukan apa yang dipanggil 'gastric lavage' atau pembersihan perut. Mari saya cerita macamana gastric lavage dilakukan...satu salur getah lebih kurang sebesar salur paip getah kat rumah kita itu akan dimasukkan melalui mulut dalam keadaan sedar, melalui paip itu akan dimasukkan air bagi membersihkan perut kita..Memang perit dan seksa...Lagi satu cara pesakit akan dipaksa memakan serbuk 'charcoal' aka serbuk arang bagi membersihkan perut....seksa juga...

Namun jika tempoh sudah melebihi 4 jam natijahnya lagi teruk. Kemungkinan kerosakan hati akan berlaku.Jalan penyelesaian hanyalah melakukan pemindahan hati...Kalau tiada hati untuk dipindahkan maka menunggulah masa untuk mati...ia membunuh secara perlahan....

Jadi fikir-fikirkanlah....
Jangan melakukan sesuatu mengikut hati, seperti kata orang-orang tua, ikut hati, mati...

Kenapa hati resah?

Menurut Islam, jika hati kita resah, gelisah tanpa diketahui punca, itu maknanya kita banyak dosa...Oleh itu, bagi mendapatkan semula kedamaian beristigfarlah kepada Allah, betulkan sembahyang kita...Ketahuilah dengan sembahyang itu hati menjadi tenang.


Itu sahaja buat kali ini

Semoga jumpa lagi

Tuesday, July 28, 2009

Micheal Jackson Syahid??

Artikel ini saya baca kat bhgn komen blog ustaz zaharuddin..Jika benar cerita yang dipaparkan, semoga Allah merahmati roh MJ...Di sana menanti tempat yang lebih baik untuknya berbanding di dunia ini....


MJ Syahid ?
Michael Jackson (MJ) was known as the most loving person in the world. He gave up most of his assets for charity and all his life, he fought for equality of the African Americans, AIDS victims, Against Drug Abuse, Against Abortion, Against Child Labor and secretly channelled his properties for the hungry children of the world. However, he wasn't peace at heart. He always think of himself as a child trapped inside a man's body. Being Peter Pan is all his dream, never to grow up, forever a child. That inspires him to build Neverland - a heaven for children. Children of all ages and races are welcomed to Neverland. MJ had so much love to give. However, he made a mistake which he didn't know of the consequences. He saw the peaceful life his brother, Jermaine (Muhammad Abdul Aziz) had as a Muslim - true, Jermaine faced so much pressure that he moved to Bahrain .

In 1989, MJ made a press conference which shocked the world, "I have seen the Islam in the life of my brother, I have read the books about Islam. And I'd love to someday feel the calmness and peace of Islam....." Since that, MJ's life was never the same again. He was accused of so many accusations against child molestation. MJ was not someone who can deal with much pressure as he is a 'delicate child'. All the extortion and black mail followed after that. Everything he did was being seen as wrong in the eyes of the Media. All these are to influence his fans to hate MJ. If he is hated, then he would not be influencial anymore. For several years, he stayed in England . Getting motivation from a long time friend, Cat Stevens, who had converted into Islam - named Yusuf Islam. From him, MJ learnt how Yusuf had survived being Muslim. He made friends with a song writer, Zain Bhikha too, who wrote a song titled, "GIVE THANKS TO ALLAH", which he wanted MJ to sing whenever he is ready. Following his trial, MJ withdrew to Bahrain , where he was the special guest of sheik Abdullah bin Hamad Al Khalifa, the son of Bahrain king. It was then that Michael began to give conversion more ├ó€┼ôserious thought. MJ stayed in Bahrain for approximately 3 years. He studied Islam, the prayers and learn to read the Koran (al-Quran). Finally, he came back to Los Angeles and in November 2008 MJ had formally converted to Islam in a ceremony at a close friend's house in Los Angeles . He perform Haj with the King of Bahrain and son on December 2008.

He had a hidden agenda when he wanted to make a final comeback. He annouced in a press conference on March 2009, "This will be my final concert. I'll see you all in July...." He planned that during his concert, he would announce that this is the FINAL concert as he wouldn't be performing anymore. He will declare that he is a Muslim and will only sing with Yusuf Islam and Friends. At the end of the concert, he will be singing the song, "GIVE THANKS TO ALLAH" with Yusuf Islam. That is the reason why he chose London as his final concert venue instead of the USA . It was because he thought he could escape the USA 's extortion, and that he could perform with yusuf Islam who is in England . At 12.30am, 25th June 2009, he hugged his production manager and said, "After reherasing for 2 months, I am finally ready for the concert..." Before leaving to sleep, he waved his dancers, "It was a good night everyone. I'll see you all tomorrow..." The next thing... He was pronouced dead at 2.26am.... When 911 was called, there are so much questions asked. It is as if they didn't know who MJ is and where he lived. The questions asked are more towards to delay time. The hospital said the autopsy result can only be obtained after 2 months - very illogical as even the worst African technology could obtain the result in less than 2 weeks.

MJ's family members opt for second private autopsy as they started to feel something fishy is going on. The result came out in about 4 days - MJ was drugged with high dosage of anaesthetic - drug that brings about a reversible loss of consciousness, if used to much could stop the heart from beating. Another result which was not aired in the media was, MJ's stomach is empty of this drug, but his blood were filled with it - same case as the death of Marilyn Monroe. The private doctors also found many needle marks, afraid to be forced injections given to MJ on his bed. In CNN Live after a week, Barack Obama was interviewed. And he said, "I love MJ, I grew up listening to his songs. It is a great loss, but rest assured that there is no conspiracy in his death...." Now, why must a President made such statement before the official autopsy result came out? How would he know that there is no conspiracy without the post-mortem result? Seems like someone is afraid of his shadows. MJ was known to the world as a person who is against drug abuse. Why must he be addicted to drug, then? If he wanted to commit suicide, why rehearse for his concert? And why will he want to see his dancers the next day? Enough about his death. I am sure people around the world is not stupid anymore. These supreme power can fool us during the Marilyn Monroe conspiracy, Martin Luther King and Princess Diana. But in this MJ's case, they left too many loopholes for those who think...!!

MJ's family was about to give him a Muslim burial with the help of The Brotherhood of Islam. But, the CIA showed up at Neverland's door - blackmailed them that if they do so publicly, Katherine (MJ's mother) would be pull off from MJ's 3 children's custody as well as MJ's estates. Instead, they'll hire Debbie Rowe for the purpose, and the court will be in their favour. So much for democracy and fairness... Finally, they agreed to let MJ have a Muslim Burial in Neverland. But in condition, must show to the public a Christian Memorial Service, as to prove to the world that MJ was never a Muslim. So, Staples Centre was just a normal show. That's why the coffin was closed and sealed. MJ was buried days earlier. The Gold Coffin was empty. They were about to bury the Coffin according to Christianity ways in Hollywood - as in their deal with the USA Government. These happened, because the USA is afraid of the rising numbers of Muslims in the world.

From...
(Sheikh Ha**d) The Brotherhood of Islam
Buletin of Bahrain

Monday, July 27, 2009

H1N1-SIAPA YANG BERISIKO UNTUK JADI TERUK?

Perkembangan terkini H1N1 di Malaysia nampaknya semakin membimbangkan dengan 2 kes kematian. 1 kes kematian tersebut adalah kes sporadik iaitu bermakna kes ini tidak diketahui punca jangkitannya dari mana. Berbeza dengan kes-kes jangkitan tempatan atau luar sebelum ini, punca jangkitannya diketahui iaitu mereka yang pulang dari negara luar dan menjangkiti mereka yang berada di sekelilingnya sebagai kes tempatan. Setakat ini terdapat 7 kes yang dikategorikan sporadik telah dikesan.

Untuk pengetahuan pembaca kebanyakan kes-kes H1N1 ini akan sembuh dengan baik tanpa sebarang komplikasi selepas menerima rawatan. Namun terdapat golongan yang berisiko tinggi untuk menjadi teruk dan kemungkinan akan membawa kematian jika terkena jangkitan ini.

Antara golongan yang berisiko tinggi untuk menjadi teruk jika terkena jangkitan H1N1 adalah:

1. Kanak-kanak 5 tahun ke bawah
2. Orang tua yang berumur 65 ke atas
3. Pesakit yang menerima rawatan aspirin pada masa yang panjang (long term aspirin therapy) bagi yang berumur 18 tahun ke bawah
4. Wanita mengandung
5. Pesakit asthma, COAD (kegagalan peparu akibat merokok)
6. Pesakit dengan kegagalan organ seperti kegagalan buah pinggang
7. Pesakit jantung
8. Pesakit kencing manis
9. Pesakit HIV

LELAKI DAYUS....

Pada 21 Julai baru-baru ini saya dan kawan-kawan mengikuti satu ceramah agama sempena Sambutan Israk dan Mikraj...Ustaz tu memang best sebab sikit pun saya tidak mengantuk dan banyak pengajaran yang dapat diambil melalui ceramah beliau. Saya ingin berkongsi dengan pembaca antara isi kandungan ceramah beliau pada hari itu...

Diceritakan bahawa sewaktu peristiwa Mikraj, Rasulullah s.a.w telah di bawa ke dalam syurga...Di muka pintu syurga tersebut terdapat papan tanda di dalam bahasa Arab yang bermaksud "Diharamkan melangkah ke syurga orang yang dayus"

Siapakah yang tergolong dalam golongan orang-orang yang dayus?Terdapat tiga golongan lelaki yang dikategorikan dayus iaitu:

1. Orang lelaki yang tidak menegur isterinya walaupun isterinya melakukan maksiat

2. Orang lelaki yang tidak pernah mengajar isterinya tentang ilmu agama termasuk ilmu tauhid, fekah dll. Menurut ustaz berkenaan, setiap suami wajib mengajar isteri mereka tentang ilmu agama walaupun isterinya sudah mengetahui perkara tersebut. Dengan erti kata lain, setiap orang lelaki harus menimba ilmu agama dengan sebaik mungki agar nanti boleh pula mengajar isterinya. Kalau orang lelaki tiada ilmu agama, mana mungkin dia boleh mengajar isterinya pula...betul tak...

3. Seorang bapa membiarkan anak perempuannya melakukan maksiat tanpa ditegur. Anak tidak menutup aurat, berpakaian menjolok mata dan sebagainya tidak langsung ditegur, maka tidak berbau syurgalah bapa yang sedemikian....

Sunday, July 26, 2009

FAMILY FIRST

Sebuah filem bertajuk "Click" lakonan Adam Sander sempat kami sekeluarga tonton minggu lepas. Walaupun bertemakan komedi namun amat bermanafaat dan amat menginsafkan....

Cerita ini mengisahkan Eddie seorang arkitek mempunyai seorang isteri yang cantik bernama Sara (kalau tak silap) dan dua orang anak yang comel bernama Ben dan Samantha. Tetapi Eddie seperti tidak menghargai kehadiran isteri dan anak-anaknya ini. Apa yang difikirkan hanyalah kejayaan kerjayanya dan cara untuk menjadi kaya.
Dia juga tidak suka menyertai family gathering yang bagi dirinya seperti membazirkan masa.
Pada suatu hari selepas bertengkar dengan isterinya kerana dia terpaksa membatalkan rancangan perkhemahan bersama keluarganya, beliau keluar menaiki kereta untuk menenangkan hatinya. Pada waktu itu sudah lewat malam dan kebanyakan kedai sudah ditutup. Tiba-tiba beliau terpandang sebuah kedai yang belum ditutup iaitu kedai Beyond yang menjual peralatan mandi dan peralatan bilik tidur. Dalam dia duduk merayau-rayau tanpa tujuan di dalam kedai tersebut, beliau terpandang sebuah bilik bertulis Beyond Room ala-ala bilik untuk kakitangan sahaja di shopping complex tu. Dia masuk ke dalam bilik tersebut dan berjumpa seorang tua seperti profesor gitu namanya Moorthy. Dia memberitahu masalahnya kepada profesor tersebut. Profesor itu menawarkan sebuah barangan macam remote control kepadanya secara percuma. Syaratnya adalah remote itu tidak boleh dipulangkan. Apa reaksi Eddie?? Tentulah amat gembira lebih-lebih lagi menerima barang secara percuma kan, kalau kita pun mestilah gembira kan, macam kata orang-orang tua "Kecil Tapak Tangan, Nyiru Kami Tadahkan"...Di sinilah bermulalah sesuatu yang mengubah hidupnya.

Remote control ini macam ada kuasa ajaib. Ia boleh berfungsi untuk Mute kan suara, translate language, forwardkan perbuatan dan juga rewind macam remote control DVD kat rumah kita.

Dengan kuasa remote tersebut, dia forwardkan peristiwa kenaikan pangkatnya. Eddie menyangka kehadiran remote ini akan membantunya namun apa yang berlaku adalah sebaliknya....Remote ini membawa bala....
Dipendekkan cerita, akibat dia sering memforwardkan peristiwa, dia terlepas banyak perkara...Sedar-sedar anaknya telah dewasa, isterinya telah berkahwin dengan orang lain akibat sering diabaikan ....Dia menjadi kaya dan telah mendapat kuasa sebagai bos di pejabat yang dia bekerja namun sesuatu yang amat berharga telah hilang iaitu anak-anak dan isterinya...Dia merasa amat sedih dan menyesal, namun apa yang telah berlaku tidak dapat diundur lagi....akhirnya dia mati diserang sakit jantung sewaktu mengejar anaknya Ben yang juga telah mengikut jejak langkahnya sebagai arkitek dan juga amat mementingkan kerjaya...Nasihat terakhir beliau kepada anaknya adalah Family First...Dia tidak mahu anaknya kelak akan menyesal seperti dirinya...
Akhir cerita ini agak simbolik kerana tiba-tiba Eddie terjaga semula di kedai Beyond yang beliau masuk pada malam itu. Pekerja di kedai tersebut menyatakan beliau tertidur di atas katil kedai tersebut. Beliau berasa amat gembira kerana seperti mati hidup kembali...Dia terus balik dan bertekad menjadi anak, suami dan ayah yang baik kepada keluarganya...Di akhir cerita dia ternampak remote tersebut di atas meja dapurnya beserta nota daripada Moorthy...Dan beliau mencampakkan remote itu ke dalam tong sampah....

Pengajaran....

1. Cerita ini menggambarkan seolah-olah gambaran manusia yang menyesal sewaktu Malaikat Maut mahu mencabut nyawanya. Diceritakan sewaktu manusia mahu dicabut nyawa, maka diperlihatkan segala amalannya samada baik atau jahat. Manusia yang jahat merayu supaya diberikan peluang kedua untuk membetulkan segala kesalahannya dan bertekad untuk menjadi manusia yang baik namun permintaan itu tidak akan dilayan. Kita tidak akan sebertuah seperti si Eddie yang diberikan peluang kedua. Kita harus sedar dan ingat bahawa Allah tidak akan memanjangkan usia kita walaupun sesaat pun.

2. Keluarga haruslah diutamakan dalam apa-apa perkara sekali pun. Malahan dalam ajaran Islam sendiri menyatakan sedemikian. Jika kita ingin berdakwah, keluargalah orang yang pertama harus kita ajar sebelum kita berdakwah kepada orang lain. Jika kita berdakwah kepada orang lain namun keluarga diabaikan dan akan-anak dan isteri menjadi rosak maka azablah yang menanti kita di neraka...

Satu kisah yang diceritakan oleh Rasulullah S.A.W. yang diperlihatkan semasa dimikrajkan...

Semasa di padang mahsyar, seorang lelaki telah dibenarkan masuk ke dalam syurga...sewaktu bidadari telah melambai-lambai daripada syurga, datang isteri dan anak-anaknya berjumpa dengan Allah dan memohon dengan Allah untuk dibenarkan bercakap. Semasa di padang mahsyar, mulut manusia dikunci, hanya tangan dan kaki dan anggota sahaja yang boleh bercakap. Tetapi isteri lelaki ini diizinkan bercakap oleh Allah s.w.t. Isteri lelaki ini berkata jangan dimasukkan lelaki ini ke dalam syurga kerana semasa di dunia beliau tidak menunjuk ajar anak isterinya sehingga mereka lalai dari melaksanakan perintah Allah. Maka kemudiannya Allah memerintahkan lelaki tersebut dihumbankan ke dalam neraka bersama-sama isteri dan anak-anaknya...Nauzubillah....begitulah penangan pengabaian seorang suami/ayah terhadap keluarga sehingga sedikit lagi mahu masuk ke syurga tetapi tetap ke neraka...


Sikap Eddie di dalam filem diatas juga menggambarkan sikap sebenar manusia-manusia di dunia ini...Manusia yang mempunyai hawa nafsu yang tidak mengenal puas...Saya teringat bait-bait nasyid Nada Murni pada suatu masa dahulu...

Apa yang ada jarang disyukuri
Apa yang tiada sering dirisaukan
Nikmat yang dikecap, barukan terasa, bila hilang
Apa yang diburu, timbul rasa jemu, bila sudah di dalam genggaman
Dunia ibarat air laut diminum hanya menambah haus
Nafsu bagaikan fatamorgana di padang pasir
Panas yang membahang disangka air
Dunia dan nafsu bagai bayang-bayang
Dilihat ada, ditangkap hilang......

Wednesday, July 22, 2009

TINGGIKAN KADAR METABOLISME


"Untung jadi Dr, breakfast makan nasi, tengahari pun makan nasi tapi badan tetap maintain. Metabolisme tinggi." sapa staff saya sewaktu saya sedang enak menikmati nasi kerabu sewaktu breakfast di suatu pagi...Saya hanya tersenyum mendengarnya...

Betul ker metabolisme saya tinggi? Entahlah, saya sendiri pun tak pasti...Tapi saya bersyukur dengan kurniaan Allah ini. Tak perlu fikir takut naik berat badan bila nak makan apa-apa sahaja...

Minggu ini saya ada terbaca artikel di internet mengenai cara-cara untuk meningkatkan kadar metabolisme badan. Saya tak pasti samada ianya berkesan atau tidak tetapi tiada salahnya jika kita mencuba terutama bagi mereka yang berusaha untuk menurunkan berat badan.

10 petua untuk meningkatkan kadar metabolisme:

1. Bina otot-otot (build Muscle)
Badan kita sebenarnya berterusan membakar kalori walaupun semasa kita berehat. kadar metabolisma pada waktu kita berehat adalah lebih tinggi pada mereka yang lebih berotot. Setiap pound otot menggunakan 6 kalori sehari manakala setiap pound lemak hanya membakar 2 kalori sehari.

2. Bersenam aerobik atau berjogging
Bersenam aerobik/berjogging tidak membina otot namun ia mampu meninggikan kadar metabolisme selepas kita melakukannya.

3. Minum banyak air
Badan kita memerlukan air untuk memproses kalori. Apabila kita kekurangan air dalam badan (dehydrated), kadar metabolisme akan menurun. Dalam sehari seorang dewasa memerlukan 8 gelas air masak (plain water). Untuk kekalkan bekalan air dalam badan, kita hendaklah biasakan meminum air masak sebelum makan. Sebagai tambahan boleh juga memakan buah-buahan yang mana mengandungi kandungan air.

4. Campurkan ais dalam air
Minuman berais akan menggalakkan badan membakar lebih kalori semasa penghadaman tetapi dengan syarat air tersebut tiada tambahan gula atau cream/susu pekat manis.

5. Makan lebih kerap
Makan lebih kerap boleh membantu mengurangkan berat badan. Ambil snack setiap 3-4 jam akan membantu meningkatkan kadar metabolisme. Kajian menunjukkan jika seseorang mengamalkan snack mereka akan makan kurang sewaktu makan tengahari dan makan malam.

6. Pedaskan masakan anda
Makanan yang pedas mengandungi bahan kimia yang boleh meninggikan kadar metabolisme.

7. Makan lebih protein
Badan membakar kalori 2 kali ganda bagi menghadamkan proteinberbanding lemak atau karbohidrat. Sumber protein yang sihat adalah daging merah, ayam tanpa kulit, tauhu, kacang, telur dan susu rendah lemak.

8. Minum kopi
Tapi pastikan kopi yang diminum tidak dicampur cream dan gula. (agak sukar untuk lakukan, betul tak...:))

9. Minum teh hijau
Kajian menunjukkan dengan meminum 2-4 cawan teh hijau sehari membantu membakar 50 kalori sehari, ini bersamaan kurangkan 5 pounds berat setahun.

10. Elakkan crash diet
Crash diet ialah mereka yang makan kurang daripada 1,000 kalori sehari. Walaupun diet ini membantu mengurangkan berat badan namun sebenarnya pengurangan berat badan adalah daripada kemerosotan otot-otot. Apabila otot-otot berkurang, maka kadar metabolisme akan berkurangan. Akhirnya badan akan bakar kurang kalori malah akan lebih cepat menaikkan berat badan berbanding sebelum diet jika individu itu sudah tidak patuh pengambilan kalori 1,000 kalori sehari.


Selain daripada cadangan di atas, antara faktor yang meninggikan kadar metabolisme ialah:

1. Sesetengah individu mempunyai genetik metabolisme yang tinggi

2. Lelaki lebih banyak akan membakar kalori berbanding perempuan semasa berehat. (Ini disebabkan lelaki mempunyai lebih banyak otot, perempuan lebih banyak lemak-faktor hormon)

3. Kadar metabolisme akan menurun apabila usia mencapai 40 tahun ke atas.


Untuk makluman pembaca, kesemua 10 petua yang dinyatakan di atas tidak satupun pernah diamalkan oleh saya...:)

Sunday, July 19, 2009

HARIJADI SUAMIKU YANG TERCINTA

Kalau 2 minggu lepas besday Aqilah, minggu lepas besday aku, minggu ni pulak besday suamiku...tiap-tiap minggu ader besday...hehe...
Pagi-pagi lagi saya dah wish suami saya...

Ya Allah Ya Tuhanku, semoga suamiku dipanjangkan umur dalam keimanan dan kesihatan yang sempurna, murahkanlah rezekinya dalam keberkatan, jauhkanlah dirinya dari segala bala bencana, dan mudahkanlah dia dalam urusan dunia dan akhirat....AMIN

Friday, July 17, 2009

BIBIK OH BIBIK

Kebelakangan ini banyak berita-berita yang berkaitan dengan pembantu rumah Indonesia dipaparkan di media-media massa...Bermula daripada kes penderaan pembantu rumah yang dilaporkan hingga kepada ugutan kerajaan Indonesia tidak mahu lagi menghantar rakyatnya ke Malaysia sebagai pembantu rumah hinggalah kepada saranan pemberiaan cuti sehari dalam seminggu kepada semua pembantu rumah dan menaikkan gaji mereka kepada minumum RM700.00.

Isu ini sebenarnya tidak langsung menjejaskan kehidupan kami kerana saya dan suami tidak pernah mengambil pembantu rumah aka bibik bagi menjaga anak-anak kami dari dulu hinggalah kini...

Memang ada pro dan kontra mempunyai pembantu rumah ini.Pronya tentulah banyak meringankan tugasan kita di rumah. Memang seronok bila balik kerja, tengok rumah dah kemas, baju dah berlipat, anak-anak dah siap dimandikan, mungkin bagi sesetengah orang, makanan pun dah siap dimasak...
Tapi saya tengok terdapat sesetengah majikan take for granted dengan kehadiran bibik-bibik ini...kerja-kerja berkaitan rumahtangga sememanglah diserahkan terus dari segala segi basuh kereta, merumput, memasak malah mandikan anak pada hari minggu, suapkan anak, tidurkan anak semuanya suruh bibik yang buat...seringkali juga kita lihat di pasaraya-pasaraya, bukan ibu atau bapa yang mendukung anak tetapi bibik...saya melihat fenomena ini tidak sihat untuk dipraktikkan...silap-silap hari anak kita lebih manja dengan bibik daripada ibu mereka sendiri...bila terjadi perkara seperti ini kita sendiri yang akan rugi di kemudian hari.....

Antara faktor saya tidak ambil bibik:

1. Kurang privacy kat rumah terutama bagi suami saya, mana mungkin lagi suami berpakaian faveretnya (Berkain pelekat sahaja) lagi di rumah jika ada bibik.hehe

2. Kat rumah kami hanya ada satu bilik sahaja di tingkat bawah, bilik ini banyak fungsinya untuk kami sekeluarga di samping ia juga bertindak sebagai bilik mak n ayah kami jika mereka datang dari kampung (orang-orang tua dah sakit lutut untuk panjat tangga). Jadi kalau ada bibik, bilik ini terpaksa diserahkan kepada bibik.

3. Saya kadang-kadang pada hari minggu buat lokum di hospital, jadi apa hukumnya meninggalkan suami dan bibik di rumah?Sampai sekarang saya tidak tahu hukumnya samada boleh atau tidak

4. Saya tak nak take for granted.

5. Tanpa bibik saya rasa saya boleh mendidik anak saya lebih berdikari. Kemas buku sekolah sendiri, tolong masukkan bajunya yang telah dilipat kedalam almari, sangkut tuala selepas mandi, letak baju kotor dalam bakul baju kotor. Jika ada bibik segala-galanya akan suruh bibik buat hatta menjemur tuala mandi.

6. Saya tak nak anak saya manja dengan orang lain selain kami sekeluarga.

7. Saya takut dapat bibik yang jahat, pukul dan dera anak-anak saya, macam sesetengah-setengah kes.


Cerita benar semasa saya bertugas di Jabatan Forensik

Setelah saya habis latihan Pegawai Perubatan Latihan Siswazah selama 1 tahun, saya melaporkan diri di pejabat pengarah untuk diberikan posting yang berikutnya. Timbalan Pengarah pada waktu itu menugaskan saya ke Jabatan Forensik. Walaupun saya suka tengok cerita CSI tapi saya secara jujurnya saya tidak suka bertugas di Jabatan Forensik. Selain daripada fahaman saya bahawa prosedur post mortem menyiksa mayat, saya juga tidak sampai hati melihat kes-kes bayi yang meninggal dunia yang terpaksa dibuat post mortem. Sungguh menyayat hati melihat apa lagi terpaksa melakukan post mortem pada tubuh-tubuh kecil ini...Saya sebagai seorang ibu tidak sanggup menghadapinya.

Berbalik cerita pasal bibik...Pada suatu hari seorang pekerja warganegara Indonesia perempuan dibawa masuk untuk dilakukan post mortem kerana tidak diketahui punca kematian. Pekerja ini jika tidak silap baru dua minggu bekerja sebagai pembantu rumah majikannya...Pada waktu itu saya baru masuk hari ke-3 berada di Jabatan Forensik. Saya hanya bertindak sebagai pemerhati.

Prosedur dijalankan. Bagi penggemar CSI, mesti anda semua tahu. Apabila prosedur dimulakan, perkara pertama adalah dibuat potongan Y dibahagian atas dada. Kemudian kulit akan diseparatekan daripada tulang dada. Tulang dada kemudiannya akan dilapah menggunaka gunting yang khas...Bagi kes ini sebaik sahaja tulang dadanya dilapah, MASYA-ALLAH, nanah melimpah keluar amat banyak dari rongga dadanya...Semua orang panik...Dr yang bertugas bertindak yang sebagai ketua mengarahkan segera ditutup mayat tersebut....Mayat itu diklasifikan sebagai biohazard...

Para pembaca nak tahu kenapa semua orang panik ketika nampak nanah keluar daripada rongga dadanya dan diarahkan ditutup serta merta?...Ini kerana memang confirm pesakit ini membawa penyakit berjangkit iaitu TUBERCOLOSIS aka BATUK KERING...Kehadiran nanah ini membuktikan bahawa penyakit ini berada dalam keadaan kronik...memang NGERI dan menakutkan....Ironinya majikan yang mengambilnya bekerja adalah jururawat dan beliau tidak langsung menyedari pembantunya mengidap sakit TB.

Tuesday, July 14, 2009

sedih....buih di lautan

Saya tidak dapat menahan air mata saya dari mengalir pabila melihat video penderaan orang-orang Islam di Iraq oleh Tentera Britain di Bulaten Utama malam tadi. Ditambah lagi berita etnik minoriti di cina yang ditembak mati oleh askar kerajaan di dalam pertelingkahan di negara mereka...sedih, tersangat sedih...umat Islam diperlakukan sebegitu rupa tanpa sebarang pembelaan...

Ini bertepatan dengan hadis Rasulullah S.A.W...

"Umat lain akan meratah kamu dengan rakus sebagaimanaanjing-anjing yang mengelilingi hidangan makanan."

Sahabat bertanya adakah kerana bilangan umat Islam yang sedikit?

Baginda menjawab "Tidak, bahkan jumlah kamu masa itu banyak sebagaimana banyaknya buih di lautan. Allah mengikis perasaan gerun didalam hati musuh terhadap kamu dan Allah mencampakkan dalam hati kamu 'al-wahan'. "

Sahabat bertanya apa dia al-wahan itu ya Rasulullah.

Jawab Baginda 'cintakan dunia dan bencikan akhirat."

Monday, July 13, 2009

31 TAHUN

Hari ini 13 Julai 2009, genap umur saya 31 tahun...dah tua rupanya saya, kalau semasa zaman-sekolah-sekolah dulu, cikgu yang berumur 30 tahun ke atas dikelaskan cikgu yang dah tua...

Hari kelahiran saya 13 Julai 1978

Mengimbau kenangan 31 tahun yang lalu semasa saya dilahirkan. Cerita ini saya diceritakan oleh kakak ke-3 saya sewaktu zaman kanak-kanak saya. Saya anak ke-7. Jarak saya dengan kakak ke-6 saya agak jauh iaitu 5 tahun, sama seperti jarak umur Aiman dan Aqilah. Saya dilahirkan di rumah saya di sebuah daerah di Negeri Terengganu. Pada zaman 1978, masih ramai lagi ibu-ibu lebih selesa bersalin di rumah masing-masing ditemani mak bidan kampung. Saya tidak dapat bayangkan macamana kesakitan yang dilalui oleh ibu saya tanpa sebarang ubat penahan sakit di waktu itu. Tentunya amat sakit (saya sendiri telah melaluinya, itu pun dapat bantuan epidural, sebelum epidural diberikan, Ya Allah, Tuhan saja yang tahu kesakitannya, kesakitannya tidak dapat diceritakan). Kalau mengikut kajian perubatan, jika jarak kelahiran 5 tahun ke atas pesakit akan melalui kelahiran seperti anak pertama. Terima kasih cik (panggilan saya kepada ibu saya) kerana sanggup menahan kesakitan demi melahirkan saya ke dunia ini. Jasa cik tidak dapat saya balas dengan segala harta di dunia ini...Sewaktu saya lahir, saya ada tanda lahir pada mata saya. Tanda lahir saya ialah pada mata putih saya sebelah kanan ada tanda kesan darah. Semasa baru-baru lahir, memang kesan darah itu berwarna merah namun lama kelamaan semasa saya kanak-kanak ia bertukar menjadi warna coklat. Sewaktu kecil, saya selalu tertanya-tanya kenapa ada kesan darah dalam mata saya. Kakak saya membuat kesimpulan menyatakan sewaktu saya lahir, darah ibu saya menitik ke dalam mata saya, saya mempercayai dan mengiyakan kata-katanya. Rupanya-rupanya di dalam bidang perubatan ianya di panggil subconjuctival haemorrhage. Alhamdulillah ianya tidak menggangu langsung penglihatan saya.
Menurut cerita daripada kakak ke-3 saya (waktu itu beliau berusia 13 tahun), sewaktu cik dan ku (ayah ) saya berbincang-bincang untuk memberikan nama kepada saya, beliau juga mempunyai cadangan untuk memberikan nama kepada saya iaitu Nor Hidayah kerana beliau sangat gembira dapat adik baru tetapi beliau takut untuk memberitahu ibu bapa saya. Antara cadangan nama saya daripada ibu bapa saya ialah Azean dan Bahiyah. Nama Azean kerana pada waktu itu Azean Irdawaty adalah salah seorang pelakon yang terkenal dan kalau tidak silap memenangi anugerah pelakon wanita popular pada zaman itu. Bahiyah pula kerana pada waktu itu Sultanah Bahiyah, Permaisuri Raja Kedah menjadi Raja permaisuri Agong pada zaman saya dilahirkan. Setelah perbincangan, nama yang dipersetujui adalah Bahiyah yang bermaksud yang gemilang...alhamdulillah nama saya mempunyai makna...

Sambutan hari lahir...

Ibubapa saya tidak pernah membuat majlis harijadi saya. Saya tahu kami daripada keluarga yang tidak mampu...Bagi keluarga yang tidak mampu banyak perkara yang lebih penting harus difikirkan, duit harus berjimat. Dengan bilangan anak yang ramai, memang selalu kena beringat untuk pelajaran dan keperluan asas anak-anak. Lagipun, bagi ayah saya, sambut harijadi dengan meniup lilin bukanlah budaya orang Melayu, itu budaya orang putih. Seingat saya sambutan hari lahir saya pertama kali dibuat oleh cikgu saya, Cikgu Norilah sewaktu saya berumur 12 tahun. Waktu itu saya dan 2 orang kawan saya berkampung di rumah bujang cikgu Norilah bagi kelas intensif UPSR. Cikgu Norilah membelikan sebiji kek semasa harijadi saya dan kami menyambutnya bersama sama...Terima kasih cikgu...:). Sewaktu bersekolah di asrama penuh pula, kawan-kawan satu dorm akan buat sedikit sambutan kecil-kecilan..dan saya akan belanja mereka makan MAGGI..itu sahaja yang mampu dibeli oleh saya waktu itu...

Hadiah hari lahir...

Saya mendapat hadiah pertama dari teman-teman ofis saya hari jumaat yang lalu. Seorang teman saya bertanya apa hadiah yang dibelikan oleh suami saya dan adakah saya mengimpikan suami saya membelikan bunga untuk saya. Jawapannya, suami saya belum memberikan apa-apa hadiah untuk saya pada hari ini tetapi dia tidak lupa bahawa hari ini hari kelahiran saya, Insya-Allah petang ini kami akan menyambutnya secara ala kadar, makan di pizza barangkali.
Tentang jawapan adakah saya suka diberikan hadiah bungan oleh suami saya atau apakah hadiah yang saya inginkan daripada suami saya...

Hadiah bunga...

Saya pernah menerima hadiah bunga daripada suami saya sekali sahaja. Waktu itu hari konvokesyen saya di UKM. Waktu itu kami baru berkahwin 3 bulan. Suami saya memberikan 50 kuntum bunga ros merah kepada saya. Bunga itulah saya pegang setiap kali bergambar semasa hari konvo berkenaan. Akhirnya bunga itu layu dan kering di dalam bilik stor rumah kami. Harga 50 kuntum tersebut RM 120.00. Pada pendapat saya, pemberian bunga adalah membazir kerana akhirnya akan layu.

Hadiah yang saya inginkan dari suami saya...

Hadiah yang saya rasa paling berharga yang saya inginkan dari suami saya adalah REDHA suami saya pada masa sekarang hinggalah saya meninggal dunia nanti. Saya harap saya selamanya akan menjadi "Qurratu 'Ain " iaitu penyejuk mata suami saya. Semoga dengan keredhaan suami saya juga kami akan bertemu kembali di dalam SYURGA...AMIN.

Hadis daripada Rasulallah S.A.W.

"Mana-mana wanita yang meninggal-dunia sedang suaminya redha kepadanya pasti akan masuk ke dalam Syurga."

Itulah hadiah yang paling berharga yang saya impikan....

Sunday, July 12, 2009

Generasi muda, dera, rempit

Suami saya memang suka berkongsi cerita mengenai khutbah Jumaat yang beliau ikuti. Dua minggu lepas, khutbah Jumaat yang disampaikan oleh Imam yang bertugas memang menarik. Antara kandungan khutbah tersebut adalah betapa pentingnya membangunkan golongan orang muda bagi sesebuah negara. Kehebatan sesebuah negara itu bukan terletak kepada berapa banyak buah bangunan tinggi yang dibina, berapa nilai aset yang dimiliki oleh negara berkenaan tetapi ianya terletak pada golongan orang muda yang beriman dan berilmu. Namun, Imam tersebut menyatakan kesedihan terhadap apa yang berlaku kepada pemuda-pemudi Islam kita pada hari ini. Daripada statistik didapati kes kelahiran bayi luar nikah adalah paling tinggi di kalangan orang Islam, kes dadah dan pemuda yang memenuhi pusat-pusat serenti juga, angka paling tinggi adalah di kalangan orang Melayu. Kes-kes mat rempit yang tidak mempunyai haluan hidup juga adalah di kalangan pemuda-pemuda Melayu. Inilah senario sebenar yang berlaku yang terpaksa kita telan walaupun pahit. Apakah langkah yang patut kita ambil sebagai ibu bapa pada zaman ini bagi mendidik anak-anak kita agar menjadi pemuda-pemudi yang hebat pada zaman akan datang????

Pada minggu lepas, saya ada mengikuti satu mesyuarat mengenai isu penderaan kanak-kanak dan isu-isu berkaitan dengannya. Telah banyak duit yang yang dikeluarkan oleh kerajaan bagi menangani masalah kanak-kanak yang didera dimana implikasinya amat besar. Melalui mesyuarat tersebut, semua ahli bersetuju bahawa aktiviti pencegahan adalah paling UTAMA harus diambil berbanding dengan soal pemulihan iaitu selepas penderaan kanak-kanak berlaku. Isu penderaan kanak-kanak, broken family (ibubapa bercerai), remaja hamil luar nikah, remaja bermasalah dadah, remaja rempit, kemiskinan keluarga sebenarnya ibarat cerita ayam dan telur. Tidak dapat dinyatakan siapa yang dahulu, siapa yang kemudian. Kemiskinan boleh menyebabkan pasangan bercerai, anak-anak terabai, mendera anak-anak, anak remaja hamil luar nikah, rempit, dadah. Penglibatan dengan dadah juga boleh menyebabkan si penagih menjadi pendera, penceraian berlaku, anak-anak terabai. Statistik mendapati kebanyakkan anak-anak yang bermasalah adalah daripada broken family.

Memang bertepatanlah di dalam agama Islam satu perkara yang dihalalkan namun adalah yang paling dibenci oleh ALLAH adalah perceraian di antara suami isteri.

Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda, Maksudnya : “ Perkara yang halal yang paling dibenci Allah ialah talak [perceraian]”. Riwayat Al-Imam Abu Daud dan Ibnu Majah.

Memang ALLAH sebagai PENCIPTA MAHA MENGETAHUI akan natijah yang akan berlaku apabila perceraian berlaku. Ia bukan sekadar merosakkan hubungan suami isteri yang terlibat namun boleh melarat hingga ke beberapa generasi. Cerai, kemudian anak-anak terabai, kurang kasih sayang, anak-anak didera, anak-anak terlibat dadah, rempit, hamil luar nikah. Anak-anak yang didera juga akan terdorong menjadi pendera. Anak-anak yang dilahir luar nikah akan dibuang atau terabai atau dibesarkan di rumah anak-anak yatim, kurang kasih sayang kemudian cycle ini akan berulang kembali...anak-anak ini juga kemungkinan akan terlibat dalam gejala-gejala yang tidak sihat...Oleh itu, saya menasihatkan kepada para suami dan bakal-bakal suami di luar sana, jangan sekali-kali mudah untuk melafazkan perkataan cerai walaupun golongan anda mempunyai kuasa kerana implikasinya amatlah besar. Kaum lelaki juga harus ingat bahawa mereka akan disoal oleh ALLAH di hari akhirat tentang tanggungjawab mereka. Balasan yang dahsyat akan diterima nanti jika kesilapan mereka ini membawa kerosakan. Maka fikir-fikirkanlah. Satu perkara yang memeranjatkan saya juga adalah sewaktu mesyuarat tersebut, wakil daripada JAKIM menceritakan bahawa terdapat sebahagian besar orang ISLAM yang mengikuti kursus kahwin yang diwajibkan sebelum kahwin mengambil ringan terhadap pengajaran dan ceramah yang disampaikan sewaktu kursus tersebut. Mereka lebih suka keluar masuk sewaktu ceramah, pergi ke tandas, menghisap rokok, merayau-rayau. Bagi mereka yang penting hanyalah mendapatkan sijil...Sedih saya mendengar keadaan ini. Macamana mereka mahu mendidik anak-anak mereka nanti jika inilah sikap mereka di peringkat permulaan lagi???


Saya ingin berkongsi pengalaman semasa saya bertugas di Jabatan Kecemasan HKL. Kisah di bawah adalah kisah benar yang berlaku....

Waktu itu saya bertugas shif petang. Seorang pesakit dalam usia 18 tahun masuk untuk mendapatkan rawatan.

"Apa masalah adik "

"Saya sakit perut lah doktor, rasa perut ni tak sedap, kadang-kadang rasa macam nak muntah"

"Ada demam, cirit birit?"

"Takde"

"Bila kali terakhir adik datang bulan?"

"Empat bulan lepas"

"Dah kahwin ke belum?"

"Belum"

"Selalu period tak teratur ker"

"Sebelum ini ok je"

"Ini dr nak tanya soalan peribadi sikit, harap adik jawab dengan jujur, adik pernah bersama @ buat hubungan dengan mana-mana lelaki tak sebelum ini"

"Tidak"

"Ok, sekarang adik baring atas katil tu, dr nak periksa perut adik"

Pesakit itu pun bangun dan berbaring untuk diperiksa.
Bila beliau baring, barulah saya terperasan sesuatu. Ya ALLAH...

"Adik, kamu ni mengandung , tengok perut kamu ini dah nak masuk 4 bulan ni"

Namun pesakit tersebut tetap tidak mahu mengaku bahawa beliau pernah melakukan hubungan dengan mana-mana lelaki.

"Ok, macam ni lah, dr akan buat ultrasound, kita lihat sendiri baby dalam perut kamu"

Dia kelihatan serba salah, namun masih lagi tidak mengaku, beliau masih berada dalam keadaan denial.

Saya pun melakukan ultrasound. Dan memang sudah nampak janin dengan denyutan jantung di dalam perutnya. Namun, yang paling memeranjatkan dia masih juga belum mengaku...

Ibu bapa pesakit dipanggil untuk diberikan kaunseling. Pesakit juga diberikan kaunseling. Pesanan terakhir saya kepada beliau ialah agar beliau jangan gugurkan kandungan berkenaan dan jika bayi sudah lahir, jangan pula dibuang bayi berkenaan. Saya nasihatkan beliau jangan gandakan kesilapan yang telah beliau lakukan. Saya doakan agar terbuka hatinya untuk mendengar nasihat saya.

Wednesday, July 8, 2009

Harijadi pertama

Suami saya mencadangkan untuk membawa setiap anak ke zoo pada harijadi pertama mereka untuk dijadikan tradisi keluarga, sebagaimana Aiman dahulu...:)... Saya tidak membantah walaupun ada rasa sedikit takut dengan wabak H1N1 sekarang.

Sesampainya di zoo lebih kurang pukul 10.30 pagi, alhamdulillah cuaca baik berbeza dengan semasa ulangtahun kelahiran Aiman 5 tahun dahulu, kami sampai ke zoo, hari hujan...Tapi alamak...ramai la pulak pelancong hari ini, ingatkan tiada banyak orang waktu hari bekerja rupanya sangkaan kami meleset...Namun kami teruskan juga niat kami untuk membawa Aqilah ke zoo. Bayaran masuk dewasa RM 15, kanak-kanak RM 6, jika membawa video camera bayaran tambahan sebanyak RM 15 dikenakan. Suami saya menyuruh kami membaca doa tolak bala...Bismillahillazi la yadurrumaasmihi syaiunfilardiwalafissamai wahuassamiulalim....moga-moga dijauhkan daripada penyakit H1N1..Insya-Allah

Aqilah begitu excited melihat haiwan-haiwan. Namun sedikit gerun apabila melihat gajah yang seolah-olah mahu mendekatinya. Aiman pula sibuk mahu memberi makan tebu kepada gajah tetapi pada hari bekerja tiada orang yang menjual tebu untuk diberikan kepada gajah, Aiman terkilan...

Penat jugak berjalan...saya dan suami bertukar giliran mendukung Aqilah...Selepas penat berjalan, kami naik pula train dalam zoo. Dulu perkhidmatan ini percuma namun mulai tahun ini sudah dikenakan bayaran, RM 3 untuk dewasa dan RM 2 untuk kanak-kanak 2 tahun ke atas.

Kami bertolak pulang ke rumah pada pukul 2.00 petang. Kami singgah makan di Bandar Tun Razak...memang makan kat luar sangat tidak puas hati... mahal dan tidak sedap...

"Ibu, Aiman berhingus"...."Haa..."saya bersuara dengan nada mengusik...Aiman lekas-lekas menjawab .."Tapi bukan selsema babi lar ibu"...Saya hanya mampu ketawa...

Monday, July 6, 2009

happy birthday aqilah

happy birthday to you, happy birthday to you, happy birthday to Aqilah, happy birthday to you...hari ini genap setahun umur anak kedua saya Aqilah...

Ya Allah Ya Tuhanku, mudahkan kami dalam usaha mendidik dan membesar anak-anakku, semoga anakku akan menjadi anak yang soleh dan solehah, kuat jiwanya, cerdik akal fikirannya, mempunyai akhlak yang mulia dan kesihatan yang sempurna, jauhilah diri mereka daripada perkara-perkara yang tidak diingini, hanya padaMu tempat kami berserah dan meminta pertolongan...AMIN YA RABBAL ALAMIN...

Wednesday, July 1, 2009

H1N1 VS DENGGI

H1N1... penyakit ini memanglah menggerunkan ... penyakit yang boleh bawa MAUT...Di sana-sini, orang bercakap mengenainya malah di media-media massa setiap hari memaparkannya...Bagi pendapat peribadi saya, kita memang perlu berwaspada mengenai penyakit ini. Nasihat Kementerian Kesihatan supaya jangan melawat hospital-hospital terutama bagi anak-anak kecil (disebabkan imuniti mereka yang rendah) hendaklah dipatuhi...lebih baik lagi jika kita mengelakkan membawa anak-anak kecil ke tempat-tempat yang sesak seperti pasar malam, pusat membeli belah dan juga kawasan-kawasan yang selalu dilawati oleh para pelancong, langkah yang proaktif perlu kita ambil untuk mengelakkan penyakit ini terus tersebar dari sehari ke sehari...Ya, jika dibandingkan dengan 1 Jun 2009 sewaktu saya bertugas di bilik Gerakan KKM dengan hari ini 2 Julai 2009, pertambahan kes amatlah mendadak...dari 2 KES kepada 196 KES!!! GERUN!!!

DEMAM DENGGI, mencatatkan bilangan KES DAN KEMATIAN yang lebih tinggi berbanding H1N1. Namun ianya seolah-olah tidak ditakuti atau tidak dihiraukan oleh masyarakat kita...Di mana silapnya???Adakah masyarakat kita telah lali dengan keadaan ini? ATAU adakah kurang penekanan oleh pihak media massa? ATAU adakah masyarakat kita terdiri daripada orang-orang yang tidak peduli? pentingkan diri sendiri? malas menjaga kebersihan? atau apa? Hakikatnya, Kementerian Kesihatan melalui Ketua Pengarah Kesihatannya telah MENGAKU KALAH disebabkan kegagalan membasmi penyakit ini walaupun pelbagai usaha telah dijalankan oleh Kementerian. Sadis betul....

Mengikut statistik Kementerian Kesihatan, negeri yang mencatatkan kes yang paling tinggi pada tahun 2008 adalah negeri Johor, manakala pada 2009 sehingga bulan Jun, negeri Selangor mencatatkan bilangan kes yang tertinggi...(sumber: laman web MOH)

Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa jika seseorang pesakit didapati mengidap demam denggi, mereka dapat masuk hospital kerajaan (wad kelas 3) secara PERCUMA termasuk juga warganegara asing berbeza dengan penyakit-penyakit lain kerana demam DENGGI ini diakui adalah berpunca daripada NEGARA kita sendiri...

Apakah beza demam DENGGI dengan demam biasa?

1. Pada peringkat awal,tanda demam denggi adalah sama dengan mana-mana demam viral yang lain iaitu demam, batuk, selsema dan mungkin sakit tekak.

2. Perbezaan DENGGI dengan demam virus biasa adalah, bagi demam virus biasa keadaan pesakit semakin hari akan bertambah pulih/baik namun sebaliknya bagi demam DENGGI, semakin hari keadaan pesakit akan bertambah teruk.

3.Tanda-tanda tambahan DENGGI :
1) berdarah gusi secara tiba-tiba atau semasa memberus gigi,
2)berdarah hidung
3)sakit perut,
4)muntah
5)cirit-birit
6)susah bernafas atau sakit dada.

4. Namun pada peringkat awal demam DENGGI, iaitu pada hari pertama, kedua biasanya ianya tidak dapat dikesan dalam ujikaji darah. Oleh itu, jangan merasa marah atau tidak berpuas hati dengan doktor jika doktor tidak mahu menjalankan ujian darah pada hari pertama dan kedua anda demam.

5. Bagi ujikaji darah DENGGI, doktor akan melihat bilangan platelet (platelet count) dan HCV (kepekatan darah) dan juga nilai sel darah putih. Bilangan platelet yang normal adalah 150,000 - 400,000. Kepekatan darah yang normal pula adalah 3 kali nilai hemoglobin. Bagi demam denggi, semakin berkurang bilangan platelet, kepekatan darah bertambah dan nilai sel darah putih yang berkurang, semakin teruk keadaan pesakit berkenaan.

6. Oleh itu, jika hari ke-3 atau ke-4 masih lagi demam dan keadaan makin bertambah teruk dengan tanda-tanda seperti di atas, SEGERA berjumpa dengan doktor untuk melakukan ujian darah. Lebih baik jika pesakit dibawa ke klinik/hospital kerajaan kerana biasanya ujikaji darah di klinik swasta tidak akan dapat keputusan serta merta pada waktu itu. Kebiasaannya hari berikutnya baru keputusan darah diterima. Oleh itu, jika keadaannya teruk kemungkinan akan melambatkan rawatan dan membahayakan nyawa pesakit.


Sebagai rumusan, kedua-dua penyakit ini iaitu H1N1 dan DENGGI adalah BERBAHAYA dan tidak harus dipandang mudah oleh kita.

Berbalik kepada sikap mementingkan diri, kisah yang dialami oleh saya pagi ini membuatkan saya mengiyakan sikap ini wujud di kalangan masyarakat kita. Walaupun pagi ini hujan namun ianya tidak menyejukkan hati saya yang panas dengan mereka yang memotong barisan sewaktu di simpang lampu isyarat. Jalan yang sudah jem bertambah jem disebabkan sikap mereka yang tidak bertanggungjawab ini. Sikap mereka ini betul-betul menyakitkan hati saya.

Bagi bab menjaga kebersihan juga, negara kita memang TERUK. Terpaksa telan hakikat itu. Kadang-kadang sewaktu memandu, dengan selambanya mereka membuang sampah melalui tingkap mereka langsung tidak memikirkan orang lain....

Secara peribadi, saya berpendapat, adalah menjadi tanggungjawab setiap ibubapa menanamkan sikap menjaga kebersihan dan sikap kekitaan, tidak mementingkan diri sendiri sedari kecil lagi.


Itu sahaja buat kali ini.

Semoga jumpa lagi.

Insya-Allah

THE WORLD IS CHANGING

Saya baru melihat satu video yang dikirimkan melalui e-mail oleh seorang kawan. MENARIK!!!Menurut kawan saya, video tersebut dihasilkan oleh para mubaligh kristian. Saya tidak tahu samada betul-betul video tersebut dihasilkan oleh mereka atau hanya propanganda pihak kristian, namun saya mengambil sudut positif daripada kandungannya. Video tersebut bertajuk THE WORLD IS CHANGING: menceritakan bahawa DUNIA ini akan dikuasai oleh orang ISLAM pada tahun 2050, dan bagi sesetengah negara Eropah seperti Perancis akan lebih awal penguasaannya seawal tahun 2017. Menariknya, pengusaan ini berlaku bukan melalui perang dan bukan juga melalui pengebom berani mati, TETAPI disebabkan oleh kegagalan orang-orang KRISTIAN EROPAH sendiri iaitu kegagalan melahirkan banyak anak berbanding dengan ORANG-ORANG ISLAM. Menurut video tersebut, kajian mendapati jika kadar fertiliti (kadar mendapatkan anak) sesebuah negara tidak mencapai 2.11 setahun, maka bangsa tersebut akan pupus, dan tidak dapat dibetulkan. Kajian pada tahun 2007, negara Eropah secara keseluruhannya kadar fertiliti adalah 1.38 sahaja. Bagi mencapai kembali kewujudan sesuatu bangsa itu ia akan mengambil masa selama 80-100 TAHUN untuk kembali ke asal........MEMANG MENARIK...

Selepas menonton video tersebut, membuatkan saya terfikir dan menginsafi diri...SEMUA YANG BERLAKU ADALAH DALAM PERANCANGAN ALLAH S.W.T JUA. DIALAH YANG MAHA BERKUASA. Kita manusia hanyalah makhluk yang lemah dan tidak berupaya. Sepertimana yang kita semua sebagai umat ISLAM percaya dan dijanjikan melalui hadis RASULULLAH s.a.w, bahawa pada suatu hari nanti, ISLAM akan kembali gemilang di DUNIA ini dengan kedatangan Imam Mahdi dan kemudiannya Nabi Isa a.s. Itulah yang kita paling tunggu-tunggu.

Teringat perbualan saya dengan seorang cina di sebuah kedai sewaktu ingin membuat awning di hadapan rumah kami..."Wah... you dah ada dua anak yer, satu lelaki dan satu perempuan, dah cukup lor" ...."Saya mahu tambah lagi 2"jawab saya sambil tersenyum."Memang betul, orang Melayu suka anak ramai"tambahnya. Tetapi saya tidak dapat nafikan bahawa pada zaman moden ini tidak ramai yang suka ada anak yang ramai. Kita fikir macamana untuk dapatkan duit yang cukup bagi membesarkan anak dan untuk pelajaran mereka. Pemikiran kita tidak lagi seperti ibubapa kita di zaman dahulu; Setiap anak yang dilahirkan telah ada rezeki yang ditetapkan oleh ALLAH. Jadi selepas melihat video ini, jadi fikir-fikirkanlah kembali. Jika fertility rate kita makin berkurang dan tidak mencapai sekurang-kurangnya 3 anak setiap keluarga, mungkin bangsa kita juga akan tergolong dalam bangsa yang akan PUPUS juga pada suatu hari nanti, fikir-fikirkanlah....

Itu sahaja buat kali ini...

Semoga jumpa lagi.

Insya-Allah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...