Monday, August 31, 2009

SELAMATKAH MENYUSUKAN BABY SEMASA MENGANDUNG???

Selamatkah kalau kita meneruskan penyusuan setelah disahkan hamil?

Ada effect tak pada baby dalam kandungan jika kita meneruskan penyusuan?

Boleh gugur ke kandungan kalau kita still lagi menyusu?

Baby dalam kandungan akan dapat membesar dengan ok ke tidak?

Itu antara soalan-soalan yang bersarang di minda seorang ibu atau ditanyakan kepada orang sekeliling apabila beliau disahkan mengandung namun anak yang ada masih belum berpisah atau putus susu atau wean off.

Kalau ditanyakan kepada orang tua-tua sememangnya mereka menyuruh dihentikan penyusuan tersebut walaupun kelihatan kejam kepada anak yang menyusukan kerana mereka belum bersedia untuk wean off...

Kalau ikutkan pandangan Pensyarah saya Pakar Sakit Puan di HUKM dahulu, mereka menyatakan selamat untuk meneruskan penyusuan tersebut. Penyusuan tidak akan menyebabkan keguguran dan juga kekurangan nutrisi/khasiat kepada bayi yang dikandung.

Satu artikel di babycenter yang saya baca baru-baru ini menarik perhatian saya.
Ternyata memang meneruskan penyusuan sewaktu mengandung adalah SELAMAT.

Memang betul sewaktu kita menyusu, hormon oxytocin akan dikeluarkan namun jumlah hormon yang dikeluarkan adalah pada kadar yang amat sedikit berbanding kadar yang dikeluarkan bagi rahim mengecut/contraction semasa ibu bersalin. Oleh itu memang jelas bahawa penyusuan tidak akan menyebabkan KEGUGURAN atau premature labour (bersalin tak cukup bulan).

Mengenai isu kekurangan zat kepada bayi yang dikandung juga tidak usah dibimbangkan...Ini kerana badan manusia ini diciptakan oleh Allah s.w.t memang amat ajaib sepertimana kejadian susu ibu itu sendiri, diwaktu musim panas, susu akan lebih cair bagi menghilangkan dahaga bayi manakala diwaktu musim sejuk/hujan susu akan menjadi lebih pekat bagi menghilangkan kelaparan bayi, begitu juga sewaktu ibu menyusukan sewaktu hamil, badan akan maintain kesihatan ibu, bayi dikandung dan juga susu kepada bayi yang disusukan. Ibu ini akan mudah terasa lapar, jadi jangan risau untuk makan lebih kerana badan anda sememangnya memerlukan khasiat tersebut.

Namun begitu, sewaktu mengandung, terdapat perubahan yang dialami oleh ibu tersebut seperti puting akan merasa lebih sakit/sensitif, bekalan susu akan berkurangan sedikit dan rasa susu juga akan berlainan sedikit. Kemungkinan perubahan yang berlaku throughout pregnancy ini menyebabkan anak akan wean off sendiri penyusuannya. Namun jika anak masih belum bersedia berhenti dan masih ingin terus menyusu, tiada salahnya untuk anda meneruskan penyusuan...TERUSKANLAH TANPA RAGU-RAGU...

Bagi isu colustrum pula, ibu-ibu jangan risau, si kakak atau si abang akan ambil colustum tersebut sebelum baby kerana dah bagi masa mengadung...Untuk pengetahuan ibu-ibu, colustrum terhasil pada hari 1-5 kelahiran bayi, jadi JANGAN RISAU....

Sesetengah ibu percaya bahawa penyusuan semasa mengandung akan membolehkan bayi dalam kandungan dan si kakak/si abang akan jadi lebih rapat nanti..

Itu sahaja buat kali ini..

Semoga memberi manfaat...

Jumpa lagi..Insya-Allah

12 comments:

lailasani said...

ramai kawan alel yg berenti menyusu bila peknen. katanya TAKUT nk ambil risiko...

Cik Tah said...

kitapun takut juga.mengandung ke-2 ngan ke-3 pun si kakak masih lagi nak menyusu. mcm2 cara dah buat, hasilnya blm nmpk lg. lg kuat dia menyusu lg ada. nmpk gaya smpi bersalinla jwpnya..

ibuaiman said...

boleh leh kabarkan kat diorg sebenarnya xde effect lsg, menyusulah dengan hati yang gumbira...tak yah nak berlaku kejam kat anak yang sedang menyusu dan belum sedia utk wean off...sebenarnya lagi lame menyusu, IQ budak lagi tinggi...

kawan cn, orang india, die tetap teruskan menyusu ms die pegnen, ms tu anak die dah 3 thn tp lum sedia utk wean off, alhamdulillah baby die ok jer...

ibuaiman said...

ye sitah...xpe, teruskan tanpa tekanan, itu yang lebih baik...yakinlah takde effect pd baby, cuma sitah kena makan banyak sikit untuk pastikan zat cukup untuk baby dan juga susu...Good Luck...

Cik Tah said...

takut plak makan byk berat badan naik mendadak. bln 7 naik 5 kilo, bln 8 2 kilo. krg skit, pose kot..

ibuaiman said...

wah byknyer naik bln 7, kuatnyer makan..hehe...mkn benda yg berkhasiat, jgn mkn benda rapu2 yer...

haryanti said...

salam..
beruntung dapat breastfeed masa mengandung.. sy harap juga dulu.. tp anak wean off sendiri bila kandungan masuk 3 bln lebih :(
mulanya sedih.. tp dok pujuk hati, mungkin rezekinya sampai sini.. n hubby pon pujuk kata unfair utk baby dlm perut klu sy dok sedih2 je tak dpt teruskan bfeed kakaknya.
alhamdulillah, anak kedua sy dah lahir dan kakaknya pun sgt sayang kat adik :)

ibuaiman said...

W'slm Haryanti...
Maybe bb yanti wean off sbb susu kurang waktu tu, biasa mmg mcm tu ms 7 bln pertama susu kurang, bila 7 bln ke atas jd byk semula...
Mesti seronok tgk anak-anak kita rapat antara satu dgn lain kan...:)

haryanti said...

salam..

mungkin jugak.. nadine terus taknak susu mama dia.. tapi sekarang seronok tgk kalau saya tgh menyusu adiknya, murni dia pun sibuk amik toys dia nak nyusukan jugak.. kdg2 bila adiknya nangis, cpt2 die panggil or tarik tgn saya, bg tau... mama adik nak nen..

ibuaiman said...

w'slm haryanti...
alahai sweetnyer..:)

lailasani said...

cn,
sekrg ni mmg alel nyusu jugak... tp sebb susu makin kurang kan, lamelahhh cik damia tu bergayut.
malam tadi rasa cam sangat laaaa mencabar.... hampir sejam damia bergayut... lenguh taktau nk ckp laa..
tp sabar jelah...

cyp251991 said...

info yg bermanfaat,,, ini ada 6 hal utama penyebab ibu hamil keguguran,, bisa dibuka di http://udoctor.co.id/tips-gaya-hidup-sehat/6-hal-utama-penyebab-keguguran-ibu-hamil--read-142.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...